Denkt u dat uw hoortoestel defect is? Vaak komt het voor dat het hoortoestel niet defect is, maar dat het probleem makkelijk te verhelpen is. Hieronder staan veel voorkomende problemen beschreven met daarbij passende oplossingen. Is het probleem niet door u te verhelpen mag u altijd contact met ons opnemen of langskomen in onze winkel.
Batterijversie: Er zijn vier verschillende soorten batterijen (10, 312, 13 en 675). Deze batterijen gaan tussen de 3 en 14 dagen mee, afhankelijk van het type batterij en de instellingen van het gehoorapparaat. Om 's nachts geen stroom te verbruiken, raden wij u aan om iedere nacht de batterijlade open te zetten. Mocht het hoortoestel sneller leeggaan dan u gewend bent, neem dan contact met ons op.
Oplaadbare hoortoestellen: Controleer of er geen stof in de oplader zit. Maak de contactpunten schoon. Het kan ook zijn dat de capaciteit van de accu van uw hoortoestel is verminderd. Wij raden aan om contact met ons op te nemen, zodat wij de accu kunnen controleren.
Bij een AHO-hoortoestel worden de verbindingsslangetjes na verloop van tijd steeds harder. Wanneer het slangetje erg hard is, schuift het makkelijk van het oorstukje af. In dat geval moet het slangetje worden vervangen. Wij adviseren om het slangetje ongeveer om de 3 maanden te vernieuwen. Kijk bij het kopje "ondersteuning" naar de instructievideo hoe u een slangetje moet vervangen van een AHO- hoortoestel.
Controleer of het juiste oorstukje aan het juiste hoortoestel zit: rood = rechts, blauw = links. Het rechter oorstukje heeft een rood stipje, en het rechter hoortoestel heeft ook een rode markering op of in het toestel. Het komt wel eens voor dat dit per ongeluk wordt omgewisseld. Het rechter oorstukje zit dan op het linker (verkeerde) hoortoestel.
Elk hoortoestel is afgestemd op het gehoorverlies van dat specifieke oor. Als u op uw rechter oor meer gehoorverlies heeft dan op uw linker oor en u verwisselt uw hoortoestellen dan klinkt het geluid niet zoals u gewend bent (te hard of te zacht).
Haal het oorstukje van het hoortoestel en leg het hoortoestel in uw handpalm. Vouw vervolgens uw hand dicht. Fluit of piept het hoortoestel? Zo ja dan functioneert het hoortoestel wel en ligt de oorzaak van het probleem aan het oorstukje. Het oorstukje zit dan toch nog verstopt met oorsmeer of vocht. Blaas met de blaasbalg lucht door het slangetje/ oorstukje om het vocht/oorsmeer eruit te halen. Zet het slangetje weer aan het hoortoestel.
1. Controleer of het hoortoestel niet leeg is.
• Hoortoestel met een batterij: Probeer een nieuwe batterij om te kijken of het hoortoestel opstart. U kunt de batterij ook testen met een batterijtester. Controleer of er geen plaklaag op de batterij zit.
• Oplaadbaar hoortoestel: Controleer of het hoortoestel goed contact maakt met de oplader. De hoortoestellen geven een rood/oranje lampje aan als ze aan het opladen zijn. Maak de contactpunten van de oplader goed schoon, aangezien er stof in de contactpunten kan zitten, hierdoor maken de hoortoestellen minder goed contact met de oplader.
2. Controleer of het hoortoestel niet verstopt zit.
• LIHO-hoortoestel: maak het dopje schoon met een vochtig reinigingsdoekje. Vervang het filter van het hoortoestel. Het filter (witte puntje) zit onder het dopje. Kijk bij het kopje "ondersteuning", hier vindt u instructievideo's hoe het filter vervangen moet worden.
• AHO- hoortoestel: controleer of het oorstukje/ slangetje niet verstopt zit met oorsmeer. Kijk bij het kopje "ondersteuning", hier vindt u een instructievideo hoe u uw oorstukje kunt schoonmaken.
3. Controleer de luidspreker/ slangetje op beschadigingen
• LIHO- hoortoestel: het kan zijn dat de luidspreker defect is. Controleer de luidspreker op beschadigingen. Wanneer de luidspreker draad defect is neemt u contact met ons op om hem te laten vervangen.
• AHO- hoortoestel: controleer het slangetje op scheurtjes/gaatjes. Wanneer het slangetje beschadigd is kunt u het slangetje zelf vervangen. Kijk bij het kopje "ondersteuning" naar onze video hoe u een slangetje kan vervangen van een AHO- hoortoestel.
4. Controleer of er vocht in het slangetje zit
Het kan zijn dat er vocht in het slangetje van het hoortoestel zit, hierdoor komt de versterking niet goed aan in uw oor. U kunt dit oplossen door het slangetje van het hoortoestel af te halen en met een blaasbalg lucht door het slangetje te blazen. Of door het slangetje te vervangen.