Hoortoestellen

Bij Van Mossel Hoortoestellen nemen we de tijd om te luisteren naar wat u belangrijk vindt.

Hoortoestellen

Soorten hoortoestellen

Er zijn verschillende soorten hoortoestellen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Welk hoortoestel het beste bij u past, hangt af van uw gehoorverlies, de vorm van uw oor en uw persoonlijke wensen en levensstijl. Wij staan klaar om u te adviseren over de oplossing die zo goed mogelijk aansluit bij uw situatie.

Hoortoestel AHO

AHO hoortoestel

Achter het oor (AHO-hoortoestel)

Hoortoestel LIHO

LIHO hoortoestel

Luidspreker-in-het-oor (LIHO)

Hoortoestel IHO

IHO hoortoestel

In-het-oor (IHO) of CIC

Achter het oor (AHO-hoortoestel)

Een AHO-hoortoestel is een hoortoestel dat achter het oor wordt gedragen. Het hoortoestel kan aangemeten worden met een dun slangetje of met een op maat gemaakt oorstukje, dit is afhankelijk van uw gehoorverlies/ motoriek. Het geluid wordt via een slangetje naar uw gehoorgang gebracht. AHO-hoortoestellen zijn er in vele merken, modellen en kleuren. Deze gehoorapparaten zijn ook beschikbaar in een batterij of oplaadbare versie. Dit type hoortoestel is geschikt voor mensen met een licht tot ernstig gehoorverlies.

Een AHO-hoortoestel is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

1. Microfoon: via de microfoon komt het geluid het hoortoestel binnen.

2. Drukknop: met de knopjes kunt u het volume harder/zachter zetten of van programma wisselen (indien dit door de audicien is geactiveerd).

3. Batterijlade: aan de onderkant van het hoortoestel kunt u de batterijlade openen. Een oplaadbaar hoortoestel heeft geen batterijlade. Tip: zet de batterijlade open als u het hoortoestel niet gebruikt.

4. Toonbocht + slang: dit is het verbindingsstuk tussen het hoortoestel en het oorstukje. Let op! Het slangetje moet vervangen worden als hij hard is.

5. Oorstukje: het oorstukje wordt op maat gemaakt. Het oorstukje zorgt ervoor dat de versterking goed terecht komt in het oor en dat het hoortoestel stevig blijft zitten.

Achter het oor hoortoestel (AHO)

Luidspreker in het oor (LIHO-hoortoestel)

Een LIHO-hoortoestel is een hoortoestel waarbij de luidspreker direct in het oor zit, terwijl de rest van het apparaat achter het oor wordt gedragen. Deze hooroplossing is beschikbaar in een batterij of oplaadbare versie. Dit type hoortoestel is geschikt voor mensen met een licht tot ernstig gehoorverlies.

Een LIHO-hoortoestel is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

1. Microfoon: via de microfoon komt het geluid het hoortoestel binnen.

2. Drukknop: met de knopjes kunt u het volume harder/zachter zetten of van programma wisselen (indien dit door de audicien is geactiveerd).

3. Batterijlade: aan de onderkant van het hoortoestel kunt u de batterijlade openen. Een oplaadbaar hoortoestel heeft geen batterijlade. Tip: zet de batterijlade open als u het toestel niet gebruikt.

4. Luidsprekerdraad: door de draad van de luidspreker gaat de versterking. Trek aan dit draadje als u het hoortoestel uitdoet.

5. Dome en filter: aan het einde van de luidspreker zit een dome. De dome houdt het hoortoestel goed zijn plek in het oor. Onder de dome zit een filter om de luidspreker te beschermen tegen oorsmeer.

Luidspreker in het oor (LIHO)

In het oor (IHO-hoortoestel)

De IHO-hoortoestellen worden in de gehoorgang/oorschelp geplaatst. De behuizing van de toestellen is op maat gemaakt, hiervoor maken wij eerst een afruk van het oor. De grootte van de gehoorgang speelt een belangrijke rol, dit is bepalend of een IHO-hoortoestel mogelijk is. Deze oplossing is niet voor iedere gehoorgang geschikt. De toestellen zijn geschikt voor een licht tot een matig gehoorverlies.

Een IHO-hoortoestel is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

1. Microfoon: via de microfoon komt het geluid het hoortoestel binnen.

2. Batterijlade: aan de zijkant van het hoortoestel kunt u de batterijlade openen. Tip: zet de batterijade open als u het hoortoestel niet gebruikt.

3. Trekkoord: wanneer u het hoortoestel uit uw oor haalt trekt u aan dit koordje.

4. Filter: het filter beschermt de luidspreker tegen vocht/vuil. Het filter moet af en toe vervangen worden.

In het oor hoortoestel (IHO)

Oplaadbare hoortoestellen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende oplaadbare hoortoestellen beschikbaar. Elke avond zet u de hoortoestellen in een oplader. Deze innovatieve oplossing biedt gebruikersgemak. De meeste hoortoestellen gaan in principe een hele dag mee, afhankelijk van het (streaming)gebruik en de instellingen (hoeveelheid versterking) van het hoortoestel.

Voordelen:

  • Geen gedoe met het vervangen van batterijen: gebruikers plaatsen de hoortoestellen eenvoudig in de oplader.
  • Positief voor het milieu: vermindert het gebruik van wegwerpbatterijen.
  • Geen onverwachte onderbrekingen: u wordt niet gestoord door een “batterij leeg” signaal.
  • Snelle oplaadtijd: binnen 3 uur zijn de hoortoestellen volledig opgeladen.

  Nadelen:

  • Afhankelijkheid van oplader: als u de oplader vergeet of deze kapot gaat, kunnen de hoortoestellen onbruikbaar worden. Dit is vooral problematisch voor mensen die veel reizen.
  • Wanneer u veel gebruikmaakt van de streamingsmogelijkheden gaat de accu sneller leeg en doet u mogelijk geen hele dag met een volle accu.
Oticon Charger H1 Minirite

Geavanceerde hoortoestellen

De meest geavanceerde hoortoestellen beschikken over de nieuwste technieken. Deze hoortoestellen passen zich automatisch aan aan de omgeving, waardoor de spraakverstaanbaarheid in rumoerige situaties aanzienlijk verbetert.

Bij de meeste grote zorgverzekeraars ontvangt u geen vergoeding voor deze geavanceerde hoortoestellen; de kosten komen dan geheel voor uw eigen rekening. Sommige zorgverzekeraars bieden echter wel een gedeeltelijke vergoeding voor deze hoortoestellen. In dat geval ontvangt u niet 75% van de kostprijs, maar een vergoeding die overeenkomt met een categorie hoortoestel. Het prijsverschil dient u zelf bij te betalen.

In 2025 bieden de volgende zorgverzekeraars deze mogelijkheid: ONVZ, VVAA, PNO, Caresq, EU-care, DSW en Stad Holland.

De kosten voor geavanceerde hoortoestellen zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar bij de belastingdienst als specifieke zorgkosten.

Oticon More 1

Bijzondere hoortoestellen

Phonak Naida Link M

De Phonak Naida Link M

Het enige hoortoestel dat kan samenwerken met een CI (een cochleair implantaat).

Bij Van Mossel Hoortoestellen kunnen wij de Phonak Naida Link aanpassen. De Phonak Naida Link M is speciaal ontwikkeld om samen te werken met een cochleair implantaat van Advanced Bionics. Het dragen van de Phonak Naida Link kan voordelen bieden voor de geluidskwaliteit, maar ook voor een beter contact met de omgeving en voor het verstaan van spraak in omgevingslawaai. De Phonak Naida Link kan worden gekoppeld aan uw mobiele telefoon voor bluetooth streaming en is te besturen via de AB app. Voor een Phonak Naida Link M is er altijd een voorschrift nodig van een audiologisch centrum.

Van Mossel Hoortoestellen is een gecertificeerd AB-partner.

BiCROS Oticon Ruby

Een (Bi)CROS toestel

Voor mensen die eenzijdig doof of zeer slechthorend zijn

Als u met één oor niets of bijna niets meer hoort, kunt u geluidssignalen van die kant niet waarnemen. Met een CROS-toestel op uw slechthorende oor kunt u geluidssignalen via een draadloos systeem doorgeven aan uw goede oor. Het is dan lastig om te bepalen waar geluiden vandaan komen, maar u kunt ze in ieder geval wel horen.

Als uw beste oor gehoorverlies heeft, kunt u een BiCROS-systeem proberen. U heeft dan een zender op uw dove oor die de geluidssignalen versterkt doorgeeft aan het hoortoestel op uw slechthorende oor.

Phonak Audeo (ruis maskeerder)

Hoortoestellen met ruismaskeerder

Een hoortoestel om tinnitus te maskeren

Heeft u last van tinnitus (oorsuizen) dan kan een hoortoestel met ruismaskeerder helpen uw klachten draaglijker te maken. Hoortoestellen met een tinnitusmaskeerder zorgen er met een alternatief geluid voor dat de aandacht van het oorsuizen afgeleid wordt zodat het oorsuizen minder stoort en/of door de versterking van geluid van buitenaf de tinnitusgeluiden minder van betekenis zullen zijn. Bij het merendeel van de cliënten met tinnitus is ook sprake van slechthorendheid. Hoortoestellen kunnen dan om meerdere redenen goed helpen. Maak een afspraak met één van onze audiciens en probeer uit of een hoortoestel met tinnitusmaskeerder ook bij u de tinnitusklachten vermindert.

Connectiviteit (bluetooth hoortoestel)

Tegenwoordig zijn bijna alle hoortoestellen uitgerust met Bluetooth-technologie. Wat betekent dat precies? Hoortoestellen met Bluetooth kunnen verbinding maken met andere apparaten, zoals uw smartphone of tablet.

Door uw Bluetooth-hoortoestel te koppelen aan een app op uw telefoon, kunt u de instellingen op elk moment aanpassen aan uw omgeving. Via de app kunt u het volume regelen en kiezen uit verschillende programma’s. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van achtergrondgeluiden. Het is belangrijk om te weten dat niet iedere telefoon goed samenwerkt met elk hoortoestel. Bespreek de connectiviteitsmogelijkheden met een van onze audiciens!

Klik op onderstaande knop om te zien hoe u uw hoortoestel kunt koppelen aan uw mobiele telefoon.

Connectiviteit (bluetooth hoortoestel)

Assortiment

Als kleinschalige audicienswinkel zijn wij niet gebonden aan één specifiek merk. Met ons brede assortiment kunnen we voor iedereen een passende hooroplossing bieden. Dankzij onze jarenlange ervaring met verschillende hoortoestelmerken hebben we veel expertise opgebouwd. We werken voornamelijk met de merken Oticon, Bernafon, Phonak en Unitron. Ons doel is om u deskundig advies te geven en u te helpen de hoortoestellen te vinden die het beste aansluiten op uw unieke behoeften en situatie.

Hoortoestellen merken

Verzekering voor hoortoestellen

Hoortoestellen zijn zowel klein als waardevol en worden elke dag gedragen.Het risico van beschadiging, verlies of diefstal is daarom groot. U kunt ervoor kiezen om uw hoortoestellen te laten verzekeren. Via ons kunt u een verzekering afsluiten voor uw hoortoestellen bij het Hoor Protectie Plan.

U krijgt hoortoestellen eerst op proef van de audicien. U bent verantwoordelijk voor de hoortoestellen. U kunt ervoor kiezen om een proeftijdverzekering af te sluiten. De premie is € 19,50 voor mono (1 hoortoestel) en € 39,00 voor stereo (2 hoortoestellen) + € 9,00 administratiekosten.

Wanneer de proef definitief is afgerond, zijn de hoortoestellen uw eigendom. U kunt ervoor kiezen om een verzekering af te sluiten bij het Hoor Protectie Plan. Hiervoor moet een aanvraagformulier worden ingevuld. Vraag hiernaar bij uw audicien.

De premie bedraagt 3,85% van de aanschafwaarde per jaar, met een minimumpremie van € 39,00 per jaar, plus € 9,00 administratiekosten. De verzekering loopt standaard 5 jaar door. Het is mogelijk om deze zelf eerder stop te zetten.

Eigen risico

Wanneer u een toestel verliest, betaalt u 15% van de aanschafwaarde voor een nieuw hoortoestel, met een minimum van € 50,00.

Kijk op de website van het Hoor Protectie Plan voor meer informatie over de verzekering.

HPP

Handleidingen

Handleidingen connectiviteit telefoon

Hoe koppel ik mijn mobiele telefoon met mijn hoortoestellen?

Meer informatie

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over uw hoortoestellen kunt u terecht op de website van de hoortoestelfabrikanten.

Meer informatie